Aftonbladet Kultur

Aftonbladet kultur 2009-12-16

 

Dagerman överraskar som humorist

 

Utanför fönstret är det femtiotvå nyanser av grått. ”Tacka vet jag den förtalda hösten”, som Stig Dagerman skrev strax innan han tog sitt liv en novemberdag 1954.
Denna dubbelhet av observatörens lätta skildring och analytikerns dystra iakttagelse, kan upplevas en skänk från ovan för en musiker.
Och det är många som känt sig kallade att klä Dagerman i melodier med gitarrkomp, bland andra Fred Åkerström och Leif Gellerfalk.
Möjligen är det melankoli man mest förknippar med syndikalisten Dagerman. Men på cd:n Regn med Urban Forsgren och Bengt Söderhäll (Holmen Music) kliver även humoristen fram ur en garderob i Älvkarleby.
Till spröda arrangemang med unison sång utan krusiduller dröjer sig visserligen gråheten kvar, men det är otippat roligt och burleskt.

 

”Om svensken är det synd om på samtliga vis. Ingenstans har han att bo. Och går han i tofflor tillfälligtvis. Så stjäl hottentotter hans skor” (ur Förbannade utlänningar)

 

Och helt enkelt underbart: Den första snön är vitast. Av allt som vindar drev. En morgon ligger jorden beströdd med vita brev”. (Ur Den första snön)

 

Mikael Strömberg