Lukas Moodysson

På 50-talet skrev Stig Dagerman om den han skulle vilja vara “att modigastsäga sin mening, att hänsynslösast trotsa konventionerna, att vara stötesten och förargelseklippa”. Istället kompromissade han, påstod han i tron att det var “möjligt att sälja blommor på  sadasd barrikaderna”. Lukas Moodysson har förvaltat sin sällsamma begåvning genom film och poesi och samtidigt modigast vågat säga sin mening, hänsynslösast trotsat konventionerna och han vågar vara en stötesten och en förargelseklippa; det som Stig Dagerman ansåg vara utmärkande för en verklig konstnär. Moodysson säljer inga blommor på barrikaderna, där står han istället orubbligt på de mest utsattas sida.

Prisutdelningen sker lördagen den 4 oktober på Laxön i Älvkarleby, på dagen 80 år efter Stig Dagermans födelse på Norrgärdet i Älvkarleby.
Böcker
Mellan sexton och tjugosex , 2000 (samling av äldre dikter och texter)
Vad gör jag här, 2001
Långfilmer
Fucking Åmål, 1998
Tillsammans, 2000
Lilja 4-ever, 2002
Terrorister – en film om de dömda, 2003 (tillsammans med Stefan Jarl)
Tv-serie/långfilm
Det nya landet, 2000 (medförfattare)