Roy Andersson

Älskad vare den människa som sätter sig ner. Tiden är en stor mästare, men den rår inte på kärleken, smärtan och sorgen. Roy Andersson flyttar sig inte för svensk filmindustri.

Det mesta av universum skapades på mindre än en miljondels sekund, men han gav trettio år åt tre spelfilmer. En kärlekshistoria spände ljusbågen från 1970 mot framtiden och Giliap hejdade just hastigheten i livet och tillvaron. Nu hör vi sånger från andra våningen.

I tre hundra reklamfilmer har han skapat en egen skola där fadern från Hisingen går i samma klass som skeppsredaren och börskometen. Roy Andersson vet att människan ofta snubblar mellan stjärnorna.

Han vill inte se sin klass och sina likar förödmjukas. I sin filmkonst utgår han från en stämning eller en rådande doft av samhället. Älskad vare den som sover på rygg. Så lyder en av sångerna från andra våningen.

Roy Andersson är envis som bohuslänsk granit och han har huggit sitt namn i Studio 24 på Sibyllegatan. Där har många unga filmare nysit det fina stoftet. Hans moder var hemsömmerska och sydde hans första vita skjorta. Den har han hängt på Stig Dagermans galge för nästa fest och nästa.

Älskad vare den som reser sig igen.

Måndagen den 8 maj år 2000
Prisjuryn: Arne Ruth, Björn Ranelid, Maria-Pia Boëthius, Hilda Hellwig, Jan Bendrik och Bengt Söderhäll

Om evenemanget
Priset är i år på 50 000 kronor och delas ut vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby, söndagen den 4 juni, några stenkast från Dagermans barndomshem på Norrgärdet. Evenemanget kallar vi En dag om året efter den dagermanska dagsversen och prisceremonin tar sin början klockan 11 från scenen på Laxön. Kommunalrådet Lars Skytt inledningstalar. Efter tal, prisutdelning och musik släpps vattnet på i fallen. Evenemanget fortsätter efter lunch i Stora Hallen (klockan 14-16.30) under medverkan av Roy Andersson och Ylva Eggehorn. I Stora Hallen kommer vi att kunna se avsnitt ur Roy Anderssons Sånger från andra våningen och vi kommer att lyssna till ett samtal om Sverige NU mellan Roy Andersson, Arne Ruth, Maria-Pia Boëthius och Björn Ranelid. Vi kommer att kunna höra avsnitt ur Benny Anderssons musik till “Sånger från andra våningen”. Evenemanget avslutas med “En dag om året”.

Roy Andersson, född 1943

Filmer
En kärlekshistoria, 1969
Giliap, 1975
Någonting har hänt, 1987
Härlig är jorden, 1991
Sånger från andra våningen, 2000 (Vinnare av juryns specialpris i Cannesfestivalens 2000.)
Den vita sporten, 1968 (foto och klippning)
Regiass. i Bo Widerbergs Ådalen 31
C:a 300 reklamfilmer.

Böcker
Red. tillsammans med Kalle Boman och István Borbás: Lyckad nedfrysning av herr Moro, Gidlunds bokförlag 1992; Ordfront 1997. Vår tids rädsla för allvar, Filmkonst nr 33, 1997.

Mer info
www.royandersson.com