Yassar Kemal

Stig Dagermanpriset tilldelas Yasar Kemal för att han som författare och journalist under ett halvt sekel kompromisslöst använt ordet, språket, som en möjlig mänkslighetens väg till varaktig fred och frihet.

Yasar Kemal visar genom sitt arbete för mänskliga rättigheter och i försvaret av det fria ordet visat mycket stort mod, och som skapare av ord har han tagit på sig ett stort ansvar för att fördjupa demokratin och vidga det offentliga samtalet i vår tid. I arbetet till försvar för yttrande- och tryckfrihet är Yasar Kemal en inspiratör innanför, såväl som utanför, Turkiets gränser.

“Det är alltid av trots som det väsentliga konsten skapas, den som räddar människan ur livet”
skriver Stig Dagerman (Inför det nya året, 1950. Ur Essäer och texter).

“Språket kommer att rädda mänskligheten. Därför är skaparna av ord, inbegripet jag själv, de som har största ansvaret för vår tid.” säger Yassar Kemal under Bokmässan i Göteborg 1995.